Sivut

tausta

4.12.2010

Kynsiharrastajan pakkohankinta: sormustin

Tuskaaaaaaa! Jäiset autonovet ja liian rivakka ote. Sattuu. Lapasten sisällä tuntuu ihan kummalta. Mitä ihmeen kovia kappaleita siellä kieriskelee? Kas, ne oli mun omat kynnet, jotka siellä iloisesti katkeilivat!

HUOM! Seuraavat kuvat sisältävät verta ja suolenpätkiä, niitä ei ole miellyttävä katsoa ja ne aiheuttavat kuvotusta. Katso omalla vastuulla.


Mulla oli siis ihan hirvee kiire, ja päätin tarkistaa tuhot vasta töissä. Koko matkan sattus kynnet kauheesti ja teki mieli vaan itkee. Ei kivun takii, vaan siks kun kaks kynttä katkes. Sehän tarkottaa sitä, et se on hyvästit sit muillekin kynsille. :( Sitten pääsin perille, ja otin lapasen pois...

AAAAAAA! Sattus viel enemmän kun näki ton. Pesin viel enimmät veret teidän onneksenne tosta pois. :D

Keskarin kävi näin. Melko nätisti katkes, mut kuitenkin repes tosta nahasta kivasti irti. Etusormen ei käyny yhtä onnekkaasti. Siitä kuva kohtapuoliin.


Tältä näytti, kun leikkasin kaiken mahdollisen kynnen pois. Ja tässä kynsilakan poiston jälkeen. Etusormen kynsi katkesi ihanasti tuolta keskeltä, mut ei silti revennyt nahasta irti tosta poikkimenneen kohdan yläpuolelta. Päällä oleva katkennut reuna painaa alla olevaa, terävää reunaa kynnenalusihoa vasten koko ajan. Se sattuu. En edes tajuu miten toi on mahdollista. :D


Aina kun kynsi/sormenpää hipaseekin johonkin, tuntuu kun sais ihan hirveen sähköiskun. Oli muuten kiva eilen töissä pukee lapsia ulos ja yrittää tunkee hanskoja hihojen sisään jne.! Tänään sit piti siivota huone, mut se osottautui ihan mahdottomaks. Koko ajan kynsi osus johonkin ja huusin. Niinpä keksin taas mahti-idean! Teippasin sidetupon päälle sormustimen. Ei satu enää, vaikka on tänään tullu tehty vaiks mitä! Nyt pystyn kirjottamaankin näppiksellä, mikä ei ennen sormustinta onnistunut. :)


Sitten vielä surullinen kuva. Oikeen käden kynnet, jotka pätkäsin poikki. :( Vähän vielä jätin tota valkosta osaa, ettei noikin sormet ala sattuu, kun ei oo enää kynttä suojaamassa sormenpäätä.

Nyt kokemuksista viisastuneena;

Kun kynsi katkeaa pahasti:

1. Leikkaa kaikki mahdollinen kynsi halkeaman yläpuolelta pois. Kivuttomin vaihtoehto on kynsileikkurit. Käytä niitä sormen suuntaisesti, leikkaa siis kynttä pystysuoraan poikki halkeaman alkukohtaan asti pieninä paloina. Ota loput pienillä saksilla ja tasoita vielä lasiviilalla, jottei kynsi ota kiinni mihinkään ja repeä vieläkin pahemmin.

2. Desinfioi hyvin, varsinkin jos kynnen alta tulee verta. Muuten haava saattaa tulehtua. Paras desinfiointiaine on Septidin. Se on suihkutettavaa desinfiointiainetta, joka ei kirvele.

3. Jos kynnen alta tuli ihoa näkyviin, voit laittaa vähän bepanthenia. Älä laita sitä kuitenkaan useampaa kertaa, ettei haava muhi turhaan paksun voidekerroksen alla.

4. Suojaa kynsi hyvin. Sormet ovat koko ajan käytössä, ja kynnen alle pääsee helposti bakteereita. Laastari on hyvä vaihtoehto, mutta sekin hautoo helposti. Parempi vaihtoehto on apteekeista saatavat 5x5cm sidetaitokset. Vaihda laastari pari kertaa vuorokaudessa ja desinfioi samalla haava.

Laastarin laitat sormenpäähän näin:


1. Leikkaa laastarin sivut pehmeään osaan asti auki. (Käytä mieluiten sellasta leikattavaa metrilaastaria n. 5cm pitkä pala)
2. Laita kynsi laastarin pehmeää osaa vasten ja taita laastarin alemmat lirpakkeet sormenpään ympärille
.
3. Taita ylempi lirpake sormenpään päälle, niin että sormenpää menee piiloon.

4. Taita ylälirpakkeet kynttä vasten sormen toiselle puolelle.

5. Paketti on valmis!

Sidetaitoksella tee samalla tavalla, mutta älä leikkaa lainkaan. Taita vaan tötterön pää sormenpään suuntaan ja kiinnitä koko systeemi sormeen sellaisella teipillä, millä tuollaiset sidetaitokset kiinnitetään. Mikä sen nimi sitten onkaan. Muistuttaa maalarinteippiä, mut on paljon pehmeempää, kankaisen tuntusta.

Sidetaitoksen side on tosi harvaa ja reikäistä, et se suojaa mut myös hengittää paremmin. Yks 5x5cm sidetaitos riittää kahden kynnen paikkaamiseen hyvin, jos leikkaat sen keskeltä kahtia.

Ja sitten jos elämä on yhtä tuskaa, jos kynnen terävä osa osuu kynnenalusihoon koko ajan, iske se sormustin vielä päälle, niin johan on taas lystiä! Se tosin ei hengitä sitten taas pätkääkään, et parasta ottaa aina välillä hetkeksi pois, ainakin yöksi. :)

Samana päivänä kun kynnet meni, tapahtui muutakin hirveetä. Manasin koko päivän sitä auton ovenkahvaa, joka riisti multa kaks kynttä. Sitten kun tulin töistä kotiin, ja olin noin kilometrin päässä kotoota nousemassa motarin rampilta ylös, ihmettelin kun koko auto täyttys savusta. Kattelin et missäs tääl on joku tulipalo, ja huomasin et apua toi savu tulee mun autosta! :D Paniikis sammutin auton ja etin hätävilkkuja. Pikaisen etsinnän jälkeen löysin sen nappulan yhen barbin alta, lättäsin vilkut päälle ja painuin ulos autosta. Seisoin keskellä risteystä ja jono perässä kasvoi, kun yritin Sherlockina miettiä, mistä sen vitsin konepellin sais auki. En keksiny ratkasua, kävelin takas kohti kuskin ova panikoiden, kun takaa olevasta autosta tuli komee prinssi auttaa mua. Okei, se oli keski-ikänen mies, mut ihan sama. Se kysy tarviinko apua ja vastasin paniikinsekasella äänellä,et jooooo. Lopputulos oli se, et komee mies työnsi mun auton siit mäkee alas ja vähän sivummalle muusta liikenteestä, kysys noin kahdeksan kertaa pärjäänkö nyt varmasti ja lähti pois. Viiden minuutin päästä isi tuli pelastaa mut ja hinattii mun auto kotiin. Se auto siis kosti mulle kun manasin sitä koko päivän! Mut onneks isi-kulta korjas sen tänää. Jäähdytysnesteil oli käyny jotai, ja siks kävi tollei. Mut oli se hirveetä, samana päivänä tapahtu niin paljon kaikkee traumaattista! :D

Okei, mut sitten päättyy tämä postaus. Huomenna tai ylihuomenna luvassa kynsilakkaesittely ja se arvonnan vastausten koonti, jolloin lisää tietoa tulevista postauksista!

Lopuksi vielä kysymys teille: Kuinka usein teillä menee kynnet noin pahasti poikki? Mistä syystä?


17 kommenttia:

 1. Kamala kohtalo sun kynsilläs ja autollas. D:. Mullakin on kynnet menneet katsi kun pesin hiuksia. Joo ne on ihan löllöt, mutta joululahjalistassa on kynnen kovettajaa.

  VastaaPoista
 2. Hui kamala noita kynsiä, pikaisia paranemisia! :( Itselläni ei kyllä nuin pahasti oo koskaan kynnet katkeillu, eikä kyllä nyt hetkeen oo katkennu ollenkaan, en nyt oikein muista edes mistä syystä olisivat katkennu, hmm..

  VastaaPoista
 3. Auts! Karmeeta katottavaa. Mut hei, noi sun "lyhyet" kynnet ois mulle ne unelmapituset kynnet! :D Itelläni on aina ollu niin lyhyet kynnet että eivät oo koskaan poikki napsahdelleet.

  VastaaPoista
 4. itellä ei oo oikeestaan täs parin vuoden sisäl kynnet enää katkeillu :o tosin pidän niit melko lyhyinä (8 sillee et ehk 1cm valkost osaa tai vähän päälle... Mut joskus kaauakauan sitte on peukalon kynsi revenny tosi pahasti :( Muistan vaa et se oli ihan sika kipee ja sit mutsi joutu leikkaa sen kynnen lyhyeks ku en pystyny ite ku sattu :D Sit laitoin siihen vissii laastarin ja oottelin jonku aikaa ni alko tuntuu taas "normaalimmalle" (: verta ei onneksi tullut!
  Paranemisia sun kynsille!

  VastaaPoista
 5. Aijjaijai herranjestas en osaa edes kuvitella tuota tuskaa! D: Omat kynteni eivät ole noin pahasti koskaan katkenneet (onneksi) vaikka jos jonkinlaisia haavereita onkin sattunut... :(
  Mutta mahtavat hoito-ohjeet, noista on varmasti monelle hyötyä jos onnettomuuksia tapahtuu... :)

  VastaaPoista
 6. Aijai kun näyttävät pahalta, voin vaan kuvitella miten pahalta tuntui :( Onneks livenä näin niitä vaan pikaisesti! Ja hurja toi autojuttukin. Onneksi sattui prinssi paikalle ja vika oli korjattavissa :)

  Mulla pahin repeämä kävi joku puolitoista kuukautta sitten kun pikkurilli repesi suurin piirtein samalta kohdalta kun noi sun kynnet, mutta lyhyemmältä matkalta. Työpäivän päätteeksi katkesi, kun ahneuksissani en ollut lyhentänyt kynsiä sen pituisiksi, että ne varmemmin kestäisivät töissä :/ Noh, onneksi nyt on jo kasvanut riittävän pitkäksi, että olen saanut repsottavan osan leikattua siististi pois!

  VastaaPoista
 7. Ja ai niin, taggasin sinut blogissani! :)
  http://banananails.blogspot.com/

  VastaaPoista
 8. Ouch, ei näytä kivalta ei, sattuu pelkkä kuvan katsominen ._.
  Itsellä ei onneksi ole katkennut kynnet ikinä niin, että verille asti olisi mennyt. Yleensä onnistun katkomaan kynteni kaikenmoisten purkkien avaamisessa tai sitten vaan tökkäämällä ne johonkin riittävällä voimalla (seinä, pöytä.. kaikki käy!). Ei onneksi kuitenkaan useammin kuin kerran kahteen kuukauteen tai harvemmin. Pari viikkoa sitten lähti viimeisimmäksi kynsi poikki, mutta se kun on oikean käden peukalon kynsi, niin en edes viitsinyt muita kynsiä vetää lyhyeksi.
  Pitkät kynnet vaan on ollut oikeastaan aina, niin sormenpäät on ihan yliherkät. Vähänkin liian lyhyet kynnet tekee elämän hankalaksi, kun ei kärsi koskea mihinkään sormenpäillä.

  Mutta jaksamista kasvattelemiseen, toivottavasti et joudu kamalan pitkään sormustinta pitämään! :)

  VastaaPoista
 9. Teki pahaa kattoa noita kynsikuvia. : ( Ja siula kun oli vielä niin ihanat pitkät kynnet.

  VastaaPoista
 10. Mulla on kans käyny tolleen, tosin yhelle kynnelle vaan. Oltiin siskon kanssa lähössä aika kiireen kanssa elokuviin ja vetäsin nopeesti kengät jalkaan, jollon kuulu vaan hirvee naksahdus ja kynsi katkes. Katkes siis ihan kokonaan, veret tuli myös ja sattu nii hemmetisti, et teki mieli itkua vääntää :D Iha hirveetä oli sit yrittää leikata se lyhyemmäks ja saada se katkennu osa ylipäätänsä irti.. Sit oliki "mukava" lähtee ajamaan autolla ton jälkeen, ku sormeen koski<3

  VastaaPoista
 11. Auts, näyttääpä kipeältä! :( Toivottavasti paranee pian.
  Onneksi autosikin saatiin kuntoon :)

  VastaaPoista
 12. Kiitos, että myötäelätte mun tuskassani! :D Tänään muuten keskarista irtos toi viiminen irtopalanen, et se pärjää jo aika hyvin ilman laastariikin. Toisin ku etusormen kynsi. Sen yläosa lilertää. Pitäiskö huolestuu? :D

  Mut kiitos myös noist teidän kynnenkatkeemistarinoista, lohduttaa edes pikkasen. :)

  VastaaPoista
 13. Hui kauheeta! Toivon että omille kynsille ei ikinä tapahtuis tollein, mutta kiitos ohjeista! Ne tulee tarpeeseen jos sattuu noinkin ikivä juttu!
  Ja hui toi auto juttu, olisin varmaan kanssa ihan paniikissa :D

  VastaaPoista
 14. Au au au auu! :S Ai kamala miten kivuliaan näköiset. Sattuu pelkkä ajatuskin. :I Pikaisia paranemisia! :)

  VastaaPoista
 15. Auts, tunnen tuon kivun kuvista! Toivottavasti alkaa helpottaa pian. Autonkahvat on pahimpia vihollisia kynsille, se on tullut huomattua. Tai ehkä se välillinen pahis siinä on hanskat, jotka hämää silmää ja tekee varomattomaksi, kun vielä kädet on kylmästä kohmeat... Omat katkeamiset on tapahtuneet yleensä just auton oven kanssa tai sitten haravoidessa kosteat hanskat kädessä.

  Viime kesänä käytin oman accidentin jälkeen tsi-geelikynttä päällä suojaamassa. Onneksi kynsi kasvaa aika nopeasti ja toisaalta eri kynnenmitta tuo vaihteluakin lakkauksiin.

  Tosi hyvä vielä tuo sun ensiapu-tutoriaali!

  VastaaPoista
 16. meinasin alkaa itkeä kun näin noi kuvat, AU! mutta kiitos loistavasta tutoriaalista kuinka selvitä tosta, pitäis varmaan tallentaa suosikkeihin että löydän ton sitten jos moinen hätä iskee omalle kohdalle *koputtaa puuta*

  VastaaPoista
 17. Aiiihhhh herranjumala tuota tuskaa!
  Ossan vain myötäelää :)

  VastaaPoista